Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanka cukiniowa z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i aromatyczna zapiekanka cukiniowa.

Zapiekanka cukiniowa z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka cukiniowa z serem

 

  • 1200g tartej cukinii (tarta w całości na grubych oczkach)
  • 3 duże jajka
  • 150g sera żółtego
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • mała cebula czerwona
  • mała cebula biała
  • ok. 2 łyżki zielonej dymki
  • ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka cukiniowa z serem
Cukinię umyć i w całości razem ze skórą i miąższem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na durszlak, posolić ok. 2 łyżeczkami soli, wymieszać i pozostawić do obcieknięcia najlepiej na całą noc obciążając talerzykiem. Następnego dnia dokładnie odsączyć w dłoniach cukinię (inaczej będzie się rozpadać i całość będzie zbyt płynna). Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Do cukinii dodać: cebulę, czosnek, dymkę, tarty ser żółty, 3 żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, połączyć delikatnie z resztą składników. Doprawić ostrą papryką, pieprzem i solą (ostrożnie z solą, gdyż cukinia była nią zasypana). Formę żaroodporną wysmarować masłem, przelać masę i przykryć pokrywką. Piec ok. 1 - 1 i 15 min. w temp. 180st. C, aż zapiekanka zacznie pachnieć i będzie rumiana. Podałam z sosem czosnkowym.
Zapiekanka cukiniowa z serem
Cukinię połączyć z żółtkami, cebulą, czosnkiem, dymką.
Zapiekanka cukiniowa z serem
Dodać również pianę z białek oraz ser żółty.
Zapiekanka cukiniowa z serem
Całość przełożyć do formy do zapiekania.
Zapiekanka cukiniowa z serem
Piec aż się zarumieni i zacznie pachnieć.