renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna warzywna zapiekanka odpowiednia nie tylko jako drugie danie, ale również jako danie kolacyjne.

Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana
Ziemniaki obrać, umyć i gotować ok. 10 minut, odcedzić i po ochłodzeniu pokroić w plastry. Pieczarki umyte i pokrojone w plasterki podsmażyć na masełku z cebulą. Cukinię pokroić również w plastry. W naczyniu ułożyć rzędami plastry ziemniaków i cukinii, na to dać plastry sera żółtego z przyprawami, posypać pieczarkami z cebulką. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków i cukinii. Polać sosem ze śmietany i jajka przyprawionych solą i pieprzem, na koniec posypać pokruszona mozzarella. Zapiec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut.
Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana
W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków i cukinii.
Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana
Pieczarki podsmażyć z cebulką na maśle, można trochę posolić.
Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana
Na warzywa dać ser w plastrach, a potem posypać pieczarkami.
Zapiekanka cukiniowo - ziemniaczana
Następnie jeszcze raz cukinia ziemniaki, sos i mozzarella.