msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka garam masala.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczna zapiekanka to pełny obiad w jednym naczyniu.

Zapiekanka garam masala. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka garam masala.

 

  • 3 ugotowane udka np. z rosołu
  • 30 dag ryżu białego (surowego)
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka przyprawy garam masala
  • 1\2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1\3 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy typu Vegeta czy Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka garam masala.
Udka obrać z kości,rozdrobnić na kawałki. Pieczarki oczyścić,umyć i osuszyć.Pokroić na ćwiartki lub w grubą kostkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Naczynie do zapiekania posmarować cienko margaryną.Resztę margaryny przełożyć do rondelka lub garnka.Wlać litr wody i dodać przyprawę garam masala.Wsypać czosnek,pieprz,vegetę i zagotować całość. W tym czasie na dno posmarowanego naczynia wsypać suchy ryż.Rozłożyć na nim pokrojoną cebulę.Na to kolejno warstwę mięsa i pieczarek.Całość zalać gorącą zalewą z garam masala i wstawić zapiekankę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Piec w termoobiegu ok.45-50 minut.Podawać na gorąco np. z surówką lub ogórkami kiszonymi czy konserwowymi.
Zapiekanka garam masala.
Na dno naczynia wsypać ryż.Na nim rozłożyć cebulę.
Zapiekanka garam masala.
Na pokrojonej cebuli ułożyć kawałki gotowanego mięsa.
Zapiekanka garam masala.
Na wierzchu zapiekanki rozłożyć pokrojone pieczarki.
Zapiekanka garam masala.
Zalać całość gorącą zalewą i piec ok.45 minut.

Tagi:

ryż przyprawy