czekoladowe knedle

czekoladowe knedle

Kucharz
[Przepisów: 11]

Zapiekanka jesienna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zapiekanka smakuje najlepiej z piwkiem

Zapiekanka jesienna

Składniki:

Zapiekanka jesienna

 

  • ugotowane kartofle w obierkach ok.kilograma,
  • pieczarki ok. 0,5 kg.,
  • kiełbasa zwyczajna 2 pętka,
  • cebula ok. 0,7kg.,
  • koncentrat pomidorowy dwie male puszki,
  • papryka czerwona 4 szt.,
  • troszke smalcu,
  • sol i pieprz,
  • listek laurowy i zielę,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jesienna
kartofle obrać z łupinek i pokroić w plastry ok. 0,5 cm pieczarki na części i obgotować je ok. 10 min.,cebulę na połwe i w plastry.polłowe cebuli razem z pieczarkami smażć do miękkości cebuli osolić i popieprzyć. paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawłki wielkości 2cm. na 4cm.i dusić w innym garnku z resztą cebuli,posolić popieprzyć dodać listek ,zielę podlewać odrobiną wody.pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę kielbase i koncentrat pomidorowy, chwilke poddusić,ewentualnie do smaku dodać cukier. w nacyzniu żaroodpornym na dno dać odrobine smalcu,układać warstwę plastrów kartofli,warstwę pieczarek ,warstwę kartofli i jeszcze raz pieczarki na wierzch wyłożyć paprykę przykryć i dusić ok.40min.

Tagi:

kielbasa