p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zapiekanka kartoflana w beszamelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka kartoflana w beszamelu

Zapiekanka kartoflana w beszamelu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka kartoflana w beszamelu

 

  • 3 duże kartofle
  • 2 kiełbasy
  • 330 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kartofli
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • 3 duże plastry sera Tylt
  • 1 łyżka oleju do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka kartoflana w beszamelu
Kartofle tniemy na plastry za pomocą tarki (na każdą warstwę potrzebujemy 1 starty kartofel). Smarujemy podłużną blaszkę olejem, rozkładamy plastry kartofla, posypujemy przyprawą do kartofli i szczyptą soli, kładziemy 3 plastry sera tak by zachodziły na siebie i odrobina chilli. Układamy kolejną warstwę plastrów kartofli, posypujemy je przyprawą do kartofli i układamy na nich plasterki kiełbasy.Przykrywamy kolejną warstwą kartofli, które doprawiamy solą. Przygotowujemy sos beszamelowy: do miski przekładamy całe opakowanie śmietany 18%, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej i odrobinę chilli, masę ubijamy trzepaczką, dodajemy całe jajka i znów ubijamy całość, masę jajeczną wylewamy równomiernie na blachę, wstawiamy do piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 35 minut. Wyciągamy gotową zapiekankę, kroimy na 4 kawałki i dekorujemy świeżą bazylią. Do zapiekanki można podawać keczup lub jakiś pikantny dip.
Zapiekanka kartoflana w beszamelu
na 1 warstwę kartofli kładziemy 3 plastry sera tak by zachodziły na siebie i odrobina chilli
Zapiekanka kartoflana w beszamelu
na kolejnej warstwie kartofli układamy plasterki kiełbasy
Zapiekanka kartoflana w beszamelu
przygotowujemy sos beszamelowy ze śmietany, jajek, gałki muszkatałowej i chilli
Zapiekanka kartoflana w beszamelu
Wyciągamy gotową zapiekankę, kroimy na 4 kawałki i dekorujemy świeżą bazylią