gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

zapiekanka makaronowa z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron zapiekany serem z pieczarkami, brokułami i kurczakiem z sosem beszamelowym aromatyzowanym serkiem topionym

zapiekanka makaronowa z brokułami

Składniki:

zapiekanka makaronowa z brokułami

 

  • dwie piersi z kurczaka,
  • 250 g makaronu penne lub kokardki,
  • brokuły(paczka) lub świeże ok 400 g,
  • 250g pieczarek,
  • dwie szklanki mleka,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki
  • papryka ostra,
  • 2 łyżki serka topionego, może być smakowy, albo zwykły śmietankowy,
  • papryka ostra, pieprz, sól, oregano,
  • ser- 20 dag

Sposób przygotowania:

zapiekanka makaronowa z brokułami
Piersi kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i smażymy, doprawiamy oregano. Smażymy również wyczyszczone pieczarki, pokrojone na połowki, dodajemy do nich pieprz, sól i paprykę. Makaron gotujemy al dente. Tak samo robimy z brokułami, podzielonymi na malutkie różdżki, po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą żeby zachowały swój kolor. W rondelku przygotowujemy sos. Topimy masło, do którego dodajemy mąkę, ciągle mieszając, na koniec dolewamy mleko, musimy uważać żeby nie powstały grudki. w tym samym czasie dorzucamy rozpuszczony wcześniej z odrobiną mleka serek topiony. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego, zalewając sosem. Na górę trzemy ser. Zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.