gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwa, szybka, doskonała na obiad zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Składniki:

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

  • pół paczki makaronu penne, kokardki lub świderki,
  • pół kg mięsa mielonego,
  • 30 dag pieczarek,
  • 30 dag sera żółtego,
  • pieprz, sól,
  • cebula

Sposób przygotowania:

zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Na patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i pieprz. Smażemy też oczyszczone i pokrojone na duże kawałki pieczarki doprawione solą i pieprzem. Gotujemy makaron. Wszystko to mieszamy ze sobą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory pozbawiamy skórki, polewając je wcześniej wrzątkiem. kroimy na kawałki, wrzucamy do rondla i gotujemy, ścieramy na tarce jedną całą cebulę i wrzucamy do pomidorów, przez praskę wyciskamy trzy ząbki czosnku i również dodajemy, całość przyprawiamy obficie bazylią, solą i pieprzem ziołowym, dodajemy przecier pomidorowy do smaku ok jednej łyżki, i łyżkę śmietany. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę i mieszamy ją. Na tarce ścieramy ser i posypujemy danie. Wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy do rozpuszczenia sera.