mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka która pachnie pachnie lasem i grzybami. Dostałam koszyk grzybów i grzechem byłoby nie zrobić czegoś pysznego. Zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki, też będzie dobra.

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami

 

  • 250 g makaronu świdry
  • 70 dkg podgrzybków
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sera żółtego startego
  • natka pietruszki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 200 g śmietany ukwaszonej 18 %
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami

ETAP 1:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami
podgrzybki umyte i pokrojone na desce przed smażeniem.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.

Grzyby opłukuję ale ich nie moczę w wodzie, odsączam na sitku i kroję.

Smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.

ETAP 2:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami
kurczak pierś pokrojona posypana przyprawami w oliwie

Pierś z kurczaka kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka dodaję cztery łyżki oliwy.

Odstawiam na 30 minut do lodówki

Cebulę kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam i wykładam na talerz.

ETAP 3:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami
jajka śmietana makaron ugotowany grzyby wymieszane

Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, natkę pokrojoną, sól, pieprz i mieszam.

Dodaję do makaronu i mieszam razem z grzybami, kurczakiem.

ETAP 4:

Zapiekanka makaronowa z podgrzybkami
zapiekanka przełożona do naczynia do zapiekania dodane pomidorki koktajlowe

Przekładam do naczynia do zapiekania.

Na wierzchu posypuję serem, dodaję pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.

Przed podaniem posypuję natką.