Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo udane połączenie szpinaku i pieczarek. To wszystko zalane pysznym beszamelowym sosem i posypane mozzarellą. Gorąco polecam.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami
Hartujemy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy do naczynia.

Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na patelni. Dokładamy pieczarki i odparowujemy z nadmiaru wody. Wykładamy na makaron. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy masło (5 dag). Zasypujemy mąką (2 łyżki). Doprawiamy gałką i czosnkiem.

Zalewamy mlekiem i wodą. Gdy sos zacznie gęstnieć solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Szpinak smażymy na pozostałym maśle. Solimy i pieprzymy.

Przekładamy do naczynia z zapiekanką. Przykrywamy tartą mozarellą.

Pieczemy przez 30 minut w temp. ok. 180 stopni C.