miedziana

miedziana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Zapiekanka miesno-chlebowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie aby zapiekanka miala chrupiaca skorke...

Zapiekanka miesno-chlebowa

Składniki:

Zapiekanka miesno-chlebowa

 

  • 1 kg miesa mielonego
  • 1 bochenek razowego chleba
  • 2 lyzki masla
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 10 plastrow zoltego sera
  • olej
  • sol
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka miesno-chlebowa
Cebule obieramy kroimy i podsmazamy na masle na zloty kolor.Chleb namaczamy w wodzie,nastepnie dokladnie odciskamy.Dodajemy podsmazona cebulke,wyrabiamy,przyprawiamy do smaku.Do miesa mielonego dodajemy jajka,sol,pieprz i wyrabiamy na jednolita mase.Forme wykladamy folia aluminiowa.Na dnie ukladamy polowe porcji miesa,potem 5 plastrow sera,przykrywamy warstwa chleba z cebulka i wykladamy reszte sera,Na wierzchu rownomiernie rozsmarowujemy pozostale mieso.Calosc przykrywamy folia aluminiowa i wkladamy do piekarnika.Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie aby zapiekanka miala chrupiaca skorke