Wiola94

Wiola94

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zapiekanka mięsno - kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak zapiekanka w deszczowe dni :P

Zapiekanka mięsno - kapuściana

Składniki:

Zapiekanka mięsno - kapuściana

 

  • Około 1 kg kapusty z główki
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 25 dkg mielonego mięsa
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka bułki tartej
  • przyprawa np kucharek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno - kapuściana
Kapustę poszatkowaną ugotować w bardzo małej ilości wody, odparować i jeszcze dodatkowo posiekać na deseczce. W wodzie lub mleku namoczyć bułkę, a gdy napęcznieje, odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać żółtka jaj, podsmażona cebulę, bułkę, przyprawy do smaku, wyrobić a następnie dodać kapustę i pianę ubitą z białek jaj, wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka można dosypać łyżkę bułki tartej. Wyłożyć masę do naczynia posmarowanego tłuszczem i wysypać bułkę tarta, wyłagodzić powierzchnię, skropić tłuszczem i na 25 min przed podaniem wstawić do zapieczenia.