czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jest jedno z niewielu dań, które je kompletnie cała rodzina - bez wyjątku.

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

 

  • ok.1 kg ziemniaków średniej wielkości (ugotowanych)
  • kilka pomidorów
  • ok.2 łyżeczek czosnku (bo ja używam granulowanego)
  • ok. 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 średnie cebule
  • olej
  • ok.1-1,2 kg mięsa mielonego
  • sól.pieprz do smaku
  • 4 średnie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • ok.10 dkg mąki pszennej
  • ok.1/2 kg sera żółtego (startego na tarce)
  • ok.20 ml śmietanki (18%)
  • 1/2 litra bulionu (ja używam drobiowego)

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie pociąć je w plasterki i rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekanek. Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera. Mięso usmażyć z pokrojoną w "piórka" cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wyłożyć na pomidory posypane serem. W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie aby się nie przypalił. Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok.20 minut. Podawać polaną keczupem.