lillou

lillou

Kucharz
[Przepisów: 12]

Zapiekanka naleśnikowa wg lillou

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane naleśniki z mięsem i pomidorami.

Zapiekanka naleśnikowa wg lillou

Składniki:

Zapiekanka naleśnikowa wg lillou

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 1kg mąki,
  • jajo,
  • woda
  • sól,

 

  • na farsz:
  • 0,5kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1-2 ząbki czosnku - (ja lubię dużo)
  • oregano, bazylia - świeże lub suszone
  • łyżka oleju :D
  • dwa duże pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • 200g żółtego sera
  • jajo
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka naleśnikowa wg lillou
WYKONANIE: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i zesmażyć. Zdjąć z patelni. Następnie podsmażyć mięso rozdrabniając je na w trakcie smażenie żeby grudki nie były zbyt duże - ja dodaję odrobinę wody lub bulionu - dodając przyprawy, zioła i czosnek. Połączyć cebulę z pieczarkami z mięsem i chwilę dusić. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki i smażymy tyle żeby zmieściły się do naczynia jakim dysponujemy do zapiekania. Naczynie smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Farsz odcedzamy a uzyskany w ten sposób sos mieszamy z mąką i jajem. W naleśnik nakładamy farsz i zwijamy jak nam wygodnie, u mnie to były rulony ale można też w chusteczkę na 4. kiedy ułożymy już wszystkie warstwy całość zalewamy zagęszczonym sosem. Na wierzch posypujemy starty ser i układamy pokrojone w plastry pomidory posypując je oregano. Wstawiamy całość do piekarnika na ok. 30 minut.Żeby zapiekanka się nie rozwalała trzeba odczekać chwilę po wyjęciu z piekarnika. SMACZNEGO