rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekankę wymyśliłam, by pozbyć się ugotowanego dzień wcześniej ryżu z warzywami. Jest bardzo syta i smaczna, więc dzielę się nią z Wami.

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem

 

  • Na naczynie żaroodporne o śr. 22cm

 

  • Naleśniki ok 12-14 sztuk (śr. patelni podobna do średnicy naczynia):
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • mąka- tyle by ciasto było gładkie i lejące, ale nie za wodniste- u mnie ok. 250g
  • pół łyżeczki soli

 

  • Nadzienie:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu ( czyli ok szklanka przed gotowaniem)
  • połowa opakowania mieszanki włoskiej Hortex
  • 30 dkg mięsa mielonego z szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, szałwia, tymianek i lubczyk
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)

 

 

  • Ok. 20 dkg startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem
Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki. Ryż ugotować al dente. Zamrożone warzywa wysypać na patelnię, podlać 1/3 szklanki wody i podsmażać aż do całkowitego jej wygotowania, mieszając co jakiś czas by się nie przypaliły. Mięso smażymy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Ryż, warzywa oraz mięso łączymy ze sobą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w ruloniki. Układamy ciasno w naczyniu, jeden obok drugiego- 2 warstwy. Sos beszamelowy: Margarynę roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Całość podlewamy mlekiem i przyprawiamy. Mieszamy aż do momentu zgęstnienia- ok. 5 minut. Gotowy ciepły sos wylewamy na wierzch zapiekanki. Zapiekankę wstawiamy bez pokrywki do nagrzanego piekarnika (180st C na grzanie górne i dolne). Po ok 30 minutach wyciągamy, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego!
Zapiekanka naleśnikowa z ryżem, warzywami i mięsem
Farsz do zapiekanki naleśnikowej z ryżu, warzyw i mięsa