mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zapiekanka orkiszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wykorzystałam makaron orkiszowy trzy koloru który bardzo lubię. Zapiekanka bez mięsa tym razem, i tak zwane czyszczenie lodówki.

Zapiekanka orkiszowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka orkiszowa

 

  • 200 gram makaron orkiszowy trzy kolory
  • 1/2 szklanki makaronu kokardki
  • 2/3 brokuła
  • 3 marchewki
  • 20 dkg pieczarek
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 opakowanie przyprawy carbonara
  • 2 jajka
  • sól
  • 70 g camembert
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka orkiszowa
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję z marchewką aldente. Odcedzam warzywa. Pieczarki kroję na pół i przesmażam na patelni na oleju. Śmietanę przelewam do rondelka, dodaję przyprawę carbonara, jajka roztrzepane, camembert. Mieszając podgrzewam, ważne żeby nie zagotować. Do naczynia przekładam połowę makaronu, wykładam połowę warzyw, znowu makaron i warzywa. Polewam sosem i zapiekam temp 190 stopni 25 minut.
Zapiekanka orkiszowa
różyczki brokuła ugotowane aldente na sitku
Zapiekanka orkiszowa
marechewka obrana i pokrojona w talarki w misce
Zapiekanka orkiszowa
pieczarki umyte i pokrojone w paski przed smażeniem
Zapiekanka orkiszowa
makaron orkiszowy ugotowany w naczyniu z warzywami