Zapiekanka owocowa w cieście naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczna kolorowa zapiekanka.słodziutka

Zapiekanka owocowa w cieście naleśnikowy

Składniki:

Zapiekanka owocowa w cieście naleśnikowy

 

  • Składniki:
  • Około pół szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • po szklance mleka i gazowanej wody mineralnej
  • sól
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka oliwy
  • 750 g porzeczek
  • masło
  • niepełna szklanka bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Zapiekanka owocowa w cieście naleśnikowy
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wrzucić żółtka,dolać wodę mineralną i mleko,szczyptę soli.Całość miksować z mąką około 5 minut i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.Porzeczki albo inne drobne owoce jak czarne jagody dokładnie umyć,odsączyć i oczyścić.Przygotować foremkę:
Umytą foremkę wyłożyć pergaminem,wysmarować dość grubo masłem,posypać cukrem.
Układać owoce.Ciasto wymieszane z pianą z białek i oliwą wylewać na owoce do formy.Wstawić do gorącego piekarnika.Piec około 30 minut w temp.180 s.c.Po lekkim przestudzeniu polać bitą śmietaną.