Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka paryska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę podawać z zieloną sałatą.

Zapiekanka paryska

Składniki:

Zapiekanka paryska

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka paryska
Bułkę czerstwą namoczyć w mleku. Mięso zemleć w maszynce razem z odciśniętą bułką i cebulą. Do masy dodać oliwę, jajka i przyprawy. Powinien być ostry smak masy mięsnej. Seler obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać,(bez gniazd nasiennych) pokroić w krążki. Winogrona wydrylować z pestek. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Półmisek żaroodporny wysmarować masłem, dno wyłożyć plastrami ziemniaków na ziemniaki wartę mięsa, następnie duszonych selerów, winogrona, jabłka. Każdą warstwę posypać ziołami i skropić sokiem z cytryny. Zalać śmietaną i wstawić do piekarnika. Zapiekać 30 minut.