VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i pyszna zapiekanka z dodatkiem pieczarek, kurczaka i makaronu. Nasyci wszystkich głodomorków. Sos oraz ser nadają jej wyrazistego i kremowego smaku.

Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem

Składniki:

Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka czerwona papryka
  • 250 g pieczarek + 4 na wierzch
  • 250 g makaronu świderki
  • 150 g żółtego sera
  • 1 duża biała cebula

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką.

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę.

Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości.

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulką i pieczarkami, makaron i ser.

Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę.

Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy.

Sos gotujemy około 15 minut, musi mieć konsystencję śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalewamy zapiekankę.

Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut.