msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka rybna.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zamiast tradycyjnie smażonej ryby z ziemniakami i warzywami podajmy je w pysznej zapiekance.

Zapiekanka rybna.

Składniki:

Zapiekanka rybna.

 

  • 0,5 kg filetów z miruny ze skórą
  • 10 małych ziemniaków w mundurkach
  • 0,5 kg brukselki
  • 4 łyżki oleju-do smażenia ryby
  • 2-3 łyżki mąki pszennej-do panierowania ryby
  • 2 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 2 szczypty tymianku suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty słodkiej papryki mielonej
  • sól do smaku
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do posmarowania i bułka tarta do posypania formy do zapiekania
  • zielenina do posypania-koperek lub szczypiorek
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna.
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.Ostudzić i obrać. Brukselkę opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ryby opłukać,osuszyć.Pokroić na kawałki.Panierować tylko w mące i smażyć z obu stron.Lekko posolić. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ziemniaki pokroić w plastry, rozłożyć połowę na dnie naczynia. Na nich rozłożyć kawałki ryby i brukselkę. Śmietanę wymieszać dobrze z koncentratem pomidorowym.Połowę wylać na wierzch ułożonej dotąd warstwy.Posypać połową wszystkich przypraw. Ułożyć na tym następną warstwę ziemniaków , polać resztą sosu i posypać resztą przypraw. Zapiekać w temp.200 stopni,aż ziemniaki się zaczną ładnie rumienić.Min.20 minut. Gotową zapiekankę obficie posypać zieleniną.

Tagi:

ryba ryby tarta