msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka rybna 2.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczna, aromatyczna zapiekanka. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko.

Zapiekanka rybna 2.

Składniki:

Zapiekanka rybna 2.

 

  • 2 torebki ryżu białego (po 10 dag)
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • ok.20 dag wędzonego łososia (może być brzuszek łososia)
  • 15 dag żółtego sera np.gouda
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki tymianku suszonego
  • 1 płaska łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego (ja akurat użyłam masła)
  • bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego
  • szczypiorek do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna 2.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić. Tuńczyka osączyć z oleju, łososia rozdrobnić. Wymieszać obydwa gatunki ryby. 1 saszetkę ryżu wsypać na dno naczynia żaroodpornego, posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Zetrzeć trochę sera na drobnej tarce. Posypać na wierzchu połową tymianku, pieprzu ziołowego i papryki. Rozłożyć równomiernie warstwę rybną.Znów zetrzeć trochę sera. Wyłożyć pozostały ryż,wyrównać powierzchnię i zetrzeć na niego pozostały ser. 2 łyżki masła pokroić na wiórki i rozłożyć na serze.Posypać resztą przypraw.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec ok. 20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

ryż sery tarta ser