kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Użyłam prostych składników, a efekt mnie zadziwił. Jest pyszna, świetna np. na piątkowy obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

Składniki:

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym
1. Ryby posypać przyprawą i odstawić do lodówki na 10 minut. Ziemniaki ugotować. Ryby panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie odstawić do wystygnięcia. Brokuł lekko zblanszować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć, doprawiając solą i pieprzem.

2. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem lub margaryną. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia, następnie wyłożyć ryby, a po bokach brokuł i pieczarki. Całość polać sosem koperkowym i posypać serem żółtym- startym lub pokrojonym w cieniutkie paseczki. Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

3. Sos koperkowy: W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać koperek i 2 łyżki mąki. Całość zasmażyć, po czym dolać szklankę wody i zagotować. Doprawić do smaku. Następnie dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i ponownie zagotować.