kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zapiekanka rybna z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja rodzinka lubi zapiekanki, dlatego często je przygotowuję. Rybna z makaronem jest sycąca i smaczna. Idealna na piątkowy obiad.

Zapiekanka rybna z makaronem

Składniki:

Zapiekanka rybna z makaronem

 

  • 4 filety z soli (tilapii lub mintaja)
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1-2 marchewki
  • makaron świderki lub rurki (około 200 g)
  • 5 łyżek mąki
  • olej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • garść startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna z makaronem
1. Ryby oprószyć przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na pół godziny. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonej , wrzącej wodzie. Kalafior także ugotować.

2. Ryby obtoczyć w mące i usmażyć je. Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem, ułożyć w nim : na dno 3/4 makaronu, pozostałe składniki i na wierzch 1/4 makaronu.

3. Jajko wymieszać z koperkiem, serem i ze śmietaną. Polać górę zapiekanki. Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.