DS Smakosz

DS Smakosz

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niebo w gębie! Delikatna rybka w sosie koperkowym w połączeniu z wyraźnym smakiem pomidorów!

Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym

 

  • 200 g makaron kokardki lub inny drobny,
  • 200 g filet z dorsza,
  • 1 szklanka smietana 18%,
  • 1 pęczek pietruszka zielona,
  • 1 pęczek koperek siekany,
  • 1 sztuka jajko,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny grubomielony Prymat,
  • 6 ziarenek pieprz czarny ziarnisty Prymat

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z oliwą. Odcedzić, dodać łyżkę masła i trzymać w cieple. Rybę wrzucić na patelnię, nalać wodę tak, aby przykryła rybę, dodać pieprz w ziarnach i kilka gałązek pietruszki i gotować przez ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić rybę, zdjąć skórę i wyjąć ości, pokroić na małe kawałki. Do makaronu dodać śmietanę, jajko i przyprawy, następnie rybę, wymieszać. Dodać wywar z gotowanej ryby- tyle, aby plastyczna masa. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekać przez ok 25 minut. Podawać polaną gorącym sosem pomidorowym z mojej księgi. Niebo w gębie!
Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym
Etap 1
Zapiekanka rybna z sosem pomidorowym
Etap 2