PannaLiliana

PannaLiliana

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Zapiekanka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dość łatwa, ale jak pyszna zapiekanka na słodko:)

Zapiekanka ryżowa

Składniki:

Zapiekanka ryżowa

 

  • dwie torebki ryżu po 100gram
  • 6-7 dużych, kwaskowych jabłek
  • cukier kryształ - 3-4 łyżki stołowe
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki czubate
  • 100 gram rodzynek sułtańskich
  • 150 gram twarogu białego pełnotłustego
  • margaryna Kasia do wysmarowania formy lub masło
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa
Gotujemy ryż. Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie obieramy jabłka i trzemy na dość grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukry. Można dodać ich więcej jeśli chcemy otrzymać słodszą zapiekankę.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odsączamy je z wody i dodajemy do jabłek wraz z cynamonem. Wszystko mieszamy. Teraz zajmujemy się ryżem. Do ryżu dodajemy cały twaróg i dokładnie mieszamy.
Układamy w formie :
Spód naczynia nacieramy obficie margaryna, potem na to kładziemy warstwę ryżu ok 2 cm wtykając w nią małe kosteczki margaryny lub masła, później warstwa jabłek z rodzynkami, i znów ryż i na wierzchu jabłka.
Tak gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20-25 min w temp.150-170 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną z cukrem:)
Mniam!!:)