mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Zapiekanka ryżowa.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna zapiekanka dla calej rodziny...

Zapiekanka ryżowa.

Składniki:

Zapiekanka ryżowa.

 

  • 15-20 dag dobrej mocno wędzonej kiełbasy cienkiej
  • 250 dag pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula rednia
  • 1 szkalnka ryżu
  • 200ml smietanki 30%
  • 1 opakowanie sosu serowego np winiar lub innego
  • 10-15 dag sera żółtego startego na tarce
  • kostka rosolowa drobiowa
  • pieprz
  • papryka ostra
  • sól
  • kostka knorr czosnkowa
  • olej do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa.
Pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki, cebule obrac z lupinek i posiekac drobno.Kielbase pokroic w pol plasterki lub kostke jak kto woli.Papryki oczyscic z nasion umyc i pokroic w kostke lub paski.W garnku zagotowac 2 szklamki wody z kostka rosolowa dodac ryz i gotowac na wolnym ogniu do odparowania bulionu.Doprawic pieprzem, kostka knorr czosnkowa i papryka w proszku, powinno byc pikantne.Kielbase podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju dodac cebulke chwilke poddusic , nastepnie dodac pieczarki i smazyc chwilke do odparowania nadmiaru sokow,po czym dodac papryke ,doprawic sola, pieprzem, papryka lub innymi przyprawami - ziolami jakie kto lubi.Calosc wymieszac z ugotowanym ryzem.Sos przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ze smietanka .Do zaroodpornego naczynia wylozyc polowe ryzu posypac polowa sera zoltego polac polowa sosu i na to reszta ryzu .Na wierzch wysypac reszte sera i polac reszta sosu serowego.Zapiekac w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach.Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile "odpczac" bedzie latwiej ja pokroic ,ale najlepsza jest na drugi dzien odgrzana w piekarniku lub w mikrofalowce z dodatkowa porcja sera polecam .
Smacznego.