wyderka

wyderka

Kucharz
[Przepisów: 3]

Zapiekanka ryżowa ala kebab

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybka i smaczna potrawa

Zapiekanka ryżowa ala kebab

Składniki:

Zapiekanka ryżowa ala kebab

 

  • 1 szklanka ryżu
  • kostka rosołowa
  • 1papryka (kolor obojętny)
  • 20dk pieczarek
  • 1 cebula
  • 5-10dk boczku lub innej wędliny
  • 20dk mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej albo chili
  • przyprawa kebab-gyros
  • możne być świeża bazylia
  • 10-15dk sera żółtego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego lub Vegeta i maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa ala kebab
Ryż zalać 3szklankami wody dodać kostkę rosołowa i ugotować ale nie rozgotować! wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę,dołożyć boczek,z mięsa mielonego utoczyć malutkie kuleczki i dodać na patelnię. Jak mięsko zjaśnieje dołożyć pieczarki i paprykę(kostka) rozmieszać przecier i pastę paprykową z połową szklanki wody i wlać na patelnię dołożyć sos sojowy i przyprawę gyros oraz świeżą bazylię ale niekoniecznie . Chwilę poddusić dolewając trochę wody aby wyglądało to jak w sosie. Ryż wymieszać z resztą składników z patelni,przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać startym żółtym serem i zapiec do momentu rozpuszczenia sera. Gotowe! Mój mąż zajada zapiekankę polaną keczupem ale to już kwestia gustu...