Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekanka ryżowa na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do mleka można też dodać 1łyżeczkę cukru waniliowego.

Zapiekanka ryżowa na słodko

Składniki:

Zapiekanka ryżowa na słodko

  • 40dag.ryżu,
  • 25dag.truskawek,
  • 30dag.brzoskwiń z puszki,
  • 20dag.zmielonego twarogu,
  • 3łyżki masła,
  • 4łyżki cukru pudru,
  • 2szkl.mleka,
  • kawałek cynamonu,
  • 2 jajka,
  • sól

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa na słodko

Ryż zalać w garnku posolonym wrzątkiem,zagotować,zmniejszyć płomień gazu i gotować jeszcze 20min.pod przykryciem.Truskawki i połówki brzoskwiń pokroić na małe kawałki.Twaróg,2 łyżki masła i cukier puder utrzeć na gładko.Ryż odcedzić i 1\2 wyłożyć na dnie żaroodpornego naczynia,na nim ułożyć masę twarogową i owoce i przykryć drugą częścią ryżu.Mleko zagotować z cynamonem i łyżką masła,wystudzić,a następnie wymieszać z roztrzepanymi jajkami.Mlekiem zalać zapiekankę i piec 20min.w 160"C.