Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspanialy smak i aromat. Podawac na deser lub jako kolacje.

Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko

Składniki:

Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko

 

  • 2 torebki ryzu - 2x150g,
  • 1/3 kostki masla krowiego,
  • 4 duze banany,
  • puszka mleka skondensowanego nieslodzonego,
  • lyzeczka ekstraktu z wanilii,
  • 5 jaj - sredniej wielkosci,
  • szklanka cukru pudru - obj. szkl. 250ml,
  • sok z cytryny,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko
Ryz ugotowac w wodzie z niewielka iloscia soli, odcedzic. Banany obrac, pokroic w plastry o ok 0,5 centymetrowej grubosci i skropic sokiem z cytryny. Na patelni rozpuscic maslo (mozna go dodac troszke wiecej niz w przepisie), dodac banany i polowe szklanki cukru, smazyc przez okolo 10 minut, dodac esencje waniliowa i wymieszac. Zóltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli. Zóltka ubic z polowa szklanki curku, na puszysta piane, polaczyc ubite zóltka z piana z bialek. Do zaroodpornego naczynia, dodac pokruszony dlonmi, cieply ryz, zalac go mlekiem, wymieszac. Dodac ubite jaja i ponownie wymieszac. Wierzch polac podmazonymi banami i przykryc papierem lub folia do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach, po czym zostawic zapiekanke przez 10 minut w zamknietym, goracym piekarniku. Podawac na cieplo. W razie obaw o przywieranie, mozna zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Ja jednak zrezygnowalam z tego, a i tak zapiekanka odchodzila idealnie.

Tagi:

ryż