kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekankę ryżową z jabłkiem można podawać polaną śmietaną z cukrem waniliowym.

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem
Ryż wsypać na wrzące mleko, z cynamonem i cukrem, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, gdy zacznie gęstnieć, przykryć i wstawić do piekarnika, wypiec. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, białka ubić na pianę. Ryż wymieszać z żółtkami, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wyczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce, dodać łyżkę cukru, wymieszać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wyłożyc warstwę ryżu, warstwę jabłek i tak na przemian, by na wierzchu był ryż. Wstawić do piekarnika i zapiec. Wyjąć i zostawić przykryty przez kilka minut. Obkroić z zewnątrz i wyłożyć na półmisek