krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zapiekanka szparagowa krzyssiu_o1995

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Zapiekanka szparagowa krzyssiu_o1995

Składniki:

Zapiekanka szparagowa krzyssiu_o1995

 

  • 8 niedużych porów (lub 2-3 pęczki młodych, cieniutkich) e 20 dag szynki gotowanej

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo

 

  • 15 dag startego żółtego sera

 

  • 1,5 szklanki zimnego bulionu

 

  • 2/3 szklanki zimnego mleka ® 3/4 szklanki gęstej śmietany

 

  • po 2 łyżki masła i mąki

 

  • 2 łyżki posiekanych ziół

 

  • sok z cytryny, natka do dekoracji, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka szparagowa krzyssiu_o1995
sokiem z cytryny. Gotuj zależnie od wielkości porów od 5 do 10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Przelej zimną wodą i osącz. © Stop masło, wsyp mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Stale mieszając, dolewaj bulion, potem mleko. Gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i zioła, wymieszaj. m W naczyniu żaroodpornym ułóż pory, zalej 2/3 sosu beszamelowego. Posyp szynką pokrojoną w drobną kostkę -i-posiekanymi jajkami. Polej chochelką sosu, posyp startym żółtym serem i zalej resztą sosu.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i zapiekaj około 40 minut. Przed podaniem udekoruj natką