ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Zapiekanka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 60 minut (z leżakowaniem). Przyrządzenie: 40 minut.

Zapiekanka warzywna

Składniki:

Zapiekanka warzywna

 

  • CIASTO:
  • 15 dag serka homogenizowanego; 15 dag (niepełna szklanka) mąki pszennej; 15 dag masła; sól.
  • NADZIENIE:
  • szpinaku; 25 dag serka śmietankowego; 50 g startego parmezanu; 2 jaja; czarny pieprz; starta gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna
1) Mąkę wsypać do miski, dodać serek, masło w kawałkach i sól. 2) Wyrobić mikserem na spoiste ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. 3) Osączyć pory i pokroić w krążki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić je do wrzątku na 1 minutę, odcedzić i osączyć. 4) Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i pokroić w grubą kostkę. Szpinak oczyścić i opłukać. Lekko obgotować (zblanszować) i starannie osuszyć na ściereczce. 5) Piekarnik rozgrzać do 220st.C (piekarnik gazowy: zakres 4-5; piekarnik z nawiewem 200st. C). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Ponakłuwać widelcem i piec przez 10 min. 6) Pozostałe składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku i dodać warzywa. Nadzienie wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 300 min.