Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Zapiekanka warzywna z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zapiekankę warzywną z kaszą kukurydzianą podawać jako samodzielne danie obiadowe.

Zapiekanka warzywna z kaszą

Składniki:

Zapiekanka warzywna z kaszą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z kaszą
Wodę z dodatkiem soli zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem (mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliła), aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wyłożyć na zwilżony zimną wodą płaski półmisek na grubość 1 cm i zostawić, aż wystygnie. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Warzywa obrac i zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić i na maśle, z dodatkiem wody dusić razem z warzywami. Dodać wino i na ostrym ogniu dusić już bez przykrycia, dodać pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki, przetrzeć przez sito i dodać do warzyw, przyprawić i wymieszać. Za gęsty sos rozcieńczyć bulionem. Kaszę pokroić na kawałki i wyłożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem i posypać z wierzchu tartym serem. Piec w piekarniku, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.