MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :)

Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 duży por
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml śmietany 30%
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka.

Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk.

Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup.

Łączymy ze startym na drobnych oczkach serem żółtym i mieszanką zalewamy zapiekankę.

Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (aż ser ładnie się zrumieni).
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową
Przygotowanie zaczynamy od uduszenia mięsa
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową
W naczyniu układamy kolejno: mięso, marchewkę, por, paprykę, pomidorki i resztę pora i papryki
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową
Do roztrzepanych jajek dodajemy przyprawy, keczup i ser
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową
Gotową mieszanką zalewamy zapiekankę i pieczemy aż ser się zrumieni