SUPERPRZEPIS

Zapiekanka warzywna z szałwią

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Zapiekanka  warzywna z szałwią Więcej zdjęć (5)

Takie zapiekanki to niedrogi sposób na obiad

Składniki:

Zapiekanka warzywna z szałwią

 

  • kopytka lub ziemniaki pokrojone w plasterki (ok 2 filiżanek)
  • pół cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • około 15 dag boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • 2/3 kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • kilka gałązek szałwii z kwiatami
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • otręby pszenne do wysypania

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z szałwią
Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki. Kroimy łodygi selera naciowego. Kroimy kopytka, jeśli są zbyt duże. Foremkę żaroodporną smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami. Na dno wysypujemy połowę kluseczek. Na kluseczkach rozsypujemy połowę cebuli i cukinię. Rozkładamy pozostałe kluseczki, cebulę i seler naciowy. Do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy jaja. Dodajemy pokrojony w kostkę ser. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Dodajemy posiekane listki szałwii. Zalewamy wszystko masą . Kroimy boczek w plasterki. Układamy je na górze zapiekanki. Zapiekamy w piekarniku w temp. około 180 st.C przez około 35 minut. w zależności od kształtu formy (czyli grubości warstwy). Dekorujemy zapiekankę kwiatami szałwii. Podajemy od razu na gorąco.
Zapiekanka  warzywna z szałwią
Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki.
Zapiekanka  warzywna z szałwią
Foremkę żaroodporną smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami.
Zapiekanka  warzywna z szałwią
Na dno wysypujemy połowę kluseczek. Na kluseczkach rozsypujemy połowę cebuli i cukinię. Rozkładamy pozostałe kluseczki, cebulę i seler naciowy.
Zapiekanka  warzywna z szałwią
Kroimy boczek w plasterki. Układamy je na górze zapiekanki.

Tagi:

sery ser cukinia