czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 970]

Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekanka jest bardzo sycąca, to taka prostsza wersja gołąbków:)

Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 60dag młodej kapusty,
  • 30dag ryżu,
  • czerwona papryka,
  • duża cebula,
  • słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • 4 suszone grzyby,
  • 3 łyżki masła,
  • szczypta ostrej papryki lub chilli.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Zanurzyć na 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, następnie wymieszać z łyżką masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w temp. 170st. Ryż zalać wodą, dodać suszone grzyby, posolić, gotować ok. 15min na małym ogniu. Następnie odcedzić, grzyby drobno posiekać, do ryżu dodać pozostałe 2 łyżki masła. Mięso umyć, osuszyć i zmielić, doprawić do smaku solą i pieprze. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do mięsa. Dusić chwilę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, połączyć z mięsem, dusić ok. 5 min. Dodać przecier pomidorowy, podlać odrobiną wody, zagotować. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Piec ok. 20min w temp. 180st.
Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem
Kapustę poszatkować, piec 30min w temp.170st
Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem
Kapustę zmieszać z reszta gotowych składników
Zapiekanka włoska z kapustą i ryżem
Posypać startym serem i piec ok. 20min w 180st