Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka włoska z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jadłam to danie, smakuje bardzo dobrze.

Zapiekanka włoska z mięsem

Składniki:

Zapiekanka włoska z mięsem

 

  • 50 dag makaron
  • 2 dag margaryna
  • 30 dag łopatka
  • 10 dag marchew
  • 5 dag pietruszka
  • 5 dag seler
  • 5 dag por
  • 15 dag cebula
  • 10 dag smalec
  • 10 dag koncentrat pomidorowy
  • papryka mielona, pieprz, sól
  • 30 dag ser żółty
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka włoska z mięsem
Mięso umyć, zalać małą ilością wody, posolić i ugotować, oddzielić od kości, wywar przecedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu. Mięso wraz z cebulą zemleć w maszynce. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski, dodać do wywaru i udusić. Makaron ugotować we wrzącej , osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać margarynę wymieszać. Blachy wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, na dno położyć warstwę z makaronu, dodać mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz na wierzchu posypać startym serem. Blachy wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.