Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka z baklazanem i cukinia

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Baklazan i cukinia zapiekane z pomidorowym makaronem.

Zapiekanka z baklazanem i cukinia

Składniki:

Zapiekanka z baklazanem i cukinia

 

  • ok 400g makaronu zytniego (mozna pszennego) typu rurki (penne),
  • pól wiekszego, ale twardego baklazana,
  • 2 cukinie (odmiania o malych warzywach ),
  • ok 300g starkowanego sera zóltego,
  • 2 puszki z pokrojonymi pomidorami (2 x 400g), lub 600g swiezych, slodkich,
  • 1 duza cebula,
  • ok 3 lyzki stolowe przecieru pomidorowego,
  • 250ml jogurtu naturalnego lub smietany (może być slodka),
  • 3 jaja,
  • tluszcz do smazenia i wysmarowania formy,
  • sól, pieprz, papryka, kilka kropel sosu sojowego, maggie lub kucharek (można pominąć), bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z baklazanem i cukinia
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przestudzic. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skórki, powycinac stwardniale czesci i dosc drobno pokroic. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, nie obierac ze skórki. Cebule obrac i pokroic w kosteczke. Bakłażana i cukinie pokroic w cieniutkie plastry, oprószyc sola i odstawic na ok. 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyc. Bakłażana i cukinie pokroic na mniejsze czesci, ale zostawic kilka większych kawalków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Cebule zeszklic na niewielkiej ilości oleju, dodac koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Cukinie i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tluszczu z dodatkiem soli i papryki. Makaron wymieszac z: drobno pokrojonymi warzywami, podsmazona cebula, polowa starkowanego, żółtego sera, pomidorami, doprawic przyprawami do smaku. Jaja rozkłócić, wymieszac z pozostałym serem, jogurtem (lub smietana), doprawic. Forme do zapiekania wysmarowac tluszczem i ułożyć mieszanke makaronowa. Na wierzch położyć pokrojona cukinie z bakłażanem, oprószyc delikatnie sola, ograno i bazylia, po czym zalac wszystko jogurtem (smietana) z jajami i serem. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 30-40 minut w 200 stopniach. To danie zrobiłam w piątek. Zapiekanka będzie smaczniejsza i pozywniejsza, jeśli podczas podsmazania cebuli, dodamy jakies drobno pokrojone mieso np.: parówki, kiełbaski, boczek lub piersi kurczaka. Podczas pieczenia, wierzch zapiekanki można dodatkowo posypac startym, żółtym serem.