SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową Więcej zdjęć (5)

Idealna na obiad dla rodziny lub ciepłą kolację,ta kompozycja makaronu i warzyw jest apetyczna i smakowita...

Składniki:

Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową

 

  • 30 dag makaronu kolanka
  • 20 dag kiełbasy żywieckiej
  • 20 dag brokuła
  • 1 por
  • 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej mrożonej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową
Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie,odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy umyty i pokrojony na pół krążki por,pokrojoną w kostkę paprykę dodajemy różyczki brokuła oraz fasolkę szparagową na koniec pokrojoną w paski kiełbasę żywiecką i wszystko razem przesmażamy około 5-8 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą uduszone mieszamy z makaronem doprawiamy do smaku solą i pieprzem,wykładamy do naczynia żaroodpornego o śr 27cm wysmarowanego masłem. Sos: jajka roztrzepujemy mikserem ze śmietaną wlewamy mleko,wsypujemy gałkę oraz czubricę do smaku mieszamy,wsypujemy połowę startego parmezanu i tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę .Posypujemy resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35 minut,aż wierzch się lekko zrumieni. Podajemy gorącą posypaną świeżymi ulubionymi ziołami.
Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową
pokrojone warzywa przesmażamy na oleju ryżowym
Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową
makaron ugotowany mieszamy z warzywami doprawiamy solą i pieprzem
Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową
z jajek mleka przygotowujemy sos do zapiekanki
Zapiekanka z brokułami i fasolka szparagową
zapiekankę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia zalewamy sosem i zapiekamy