Strona główna Zapiekanka z brokułami i serem topionym

Zapiekanka z brokułami i serem topionym

żerzuszka - Przepis na: Zapiekanka z brokułami i serem topionym offline

Kuchcik
Przepisy: 1
Zapiekanka z brokułami i serem topionym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Niesamowicie banalne a zarazem bardzo ciekawe w smaku i oryginalne danie które zachwyci niejednego smakosza!! Polecam!!


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z brokułami i serem topionym - SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka podwójna
  • brokuł
  • makaron penne ( opakowanie 500g)
  • ser żółty ok 20 dkg
  • duża śmietana 18 %
  • 3 serki topione śmietankowe (ja używam hochland )
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Zapiekanka z brokułami i serem topionym - PRZYGOTOWANIE:

Kroimy pierś w drobną kostkę następnie obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się miękki. Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będą w miare miękki ( nie rozgotowane!!) .W rondelku rozpuszczamy serki topione i całą śmietane dodając do tego kostkę rosołową (ja używam kostkę knorr do ryżu i makaronu, może być również inna np wołowa lub drobiowa) mieszamy dość często aby się nie przypaliło, możemy użyć blendera aby pomóc sobie w rozpuszczeniu skladników. (masa powinna być bez grudek) do naczynia Żaroodpornego na spód kładziemy makaron , następnie usmażoną pierś i brokuł, zalewamy sosem i posypujemy warstwą żółtego sera, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni na ok 20-25 min ( aż ser dobrze się rozpuści) smacznego!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z brokułami i serem topionym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Ziemniaki zapiekane z boczniakami Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Kalafior zapiekany pod sosem serowym Ziemniaki podsmażane z dynią i boczniakami Zapiekanka ziemniaczana z leśnymi grzybami
Pizza na mięsnym spodzie Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim
Pizza ziemniaczana Ziemniaki podsmażane z baleronem i cebulą Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane