Strona główna Zapiekanka z brokułami i serem topionym

Zapiekanka z brokułami i serem topionym

żerzuszka - Przepis na: Zapiekanka z brokułami i serem topionym offline

Kuchcik
Przepisy: 1
Zapiekanka z brokułami i serem topionym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Niesamowicie banalne a zarazem bardzo ciekawe w smaku i oryginalne danie które zachwyci niejednego smakosza!! Polecam!!


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z brokułami i serem topionym - SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka podwójna
  • brokuł
  • makaron penne ( opakowanie 500g)
  • ser żółty ok 20 dkg
  • duża śmietana 18 %
  • 3 serki topione śmietankowe (ja używam hochland )
  • 1 kostka rosołowa
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Zapiekanka z brokułami i serem topionym - PRZYGOTOWANIE:

Kroimy pierś w drobną kostkę następnie obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się miękki. Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będą w miare miękki ( nie rozgotowane!!) .W rondelku rozpuszczamy serki topione i całą śmietane dodając do tego kostkę rosołową (ja używam kostkę knorr do ryżu i makaronu, może być również inna np wołowa lub drobiowa) mieszamy dość często aby się nie przypaliło, możemy użyć blendera aby pomóc sobie w rozpuszczeniu skladników. (masa powinna być bez grudek) do naczynia Żaroodpornego na spód kładziemy makaron , następnie usmażoną pierś i brokuł, zalewamy sosem i posypujemy warstwą żółtego sera, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni na ok 20-25 min ( aż ser dobrze się rozpuści) smacznego!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z brokułami i serem topionym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym Jesienna zapiekanka makaronowa Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Dynia zapiekana z grzybami Zapiekanka z dorszem i cukinią
Prosta zapiekanka z pomidorów i bakłażana Ryżowy przekładaniec Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków
Ryżowa przekąska na ciepło Makaron pod beszamelem Zapiekanka z ziemniaków

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane