ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Zapiekanka z brokułem i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i prosta zapiekanka makaronowa z warzywami i parówką

Zapiekanka z brokułem i fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z brokułem i fasolką

  • 300g makaronu świderki
  • 1/2 średniej główki brokułu
  • 200g fasolki szparagowej
  • 8 parówek z szynki
  • 2 cebule
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 150g żółtego sera
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brokułem i fasolką

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Rzucamy na rozgrzaną patelnię i szklimy. Parówki kroimy w średniej grubości plastry i wrzucamy do cebuli. Całość chwilę smażymy. Na patelni rozpuszczamy masło i na gorące wsypujemy mąkę. Krótko przesmażamy i ciągle mieszając dolewamy powoli wodę i mleko, tak aby uzyskać jednolity sos. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, przekładamy przesmażoną cebulę z parówkami i zalewamy sosem. Z fasoli obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 7min i odcedzamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw i posypujemy nim całość. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni Celsjusza. Pieczemy 20minut, po czym podnosimy temperaturę do 200stopni i pieczemy 5-10 minut aż się ser zarumieni.

Redakcja poleca: