Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Zapiekanka z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka z brukselką

Składniki:

Zapiekanka z brukselką

 

  • 1 kg brukselki, ugotowanej na półtwardo
  • 40 dag ziemniaków, ugotowanych na półtwardo, pokrojonych w kawałki
  • 2 cebule, pokrojone w ósemki
  • 20 dag kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 150 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag ostrego żółtego sera, startego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brukselką
Aby przygotować pyszną zapiekankę z brukselką należy warzywa i kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozrobić z bulionem i śmietaną, dodać ser, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać aż sos będzie gęsty. Zalać sosem warzywa i zapiekać około 15 minut w 220 stopniach.