przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cukiniowa zapiekanka "ala babka ziemniaczana"

Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

Składniki:

Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

 

  • 1/2 kg cukinii (najlepiej młodej)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 dag żółtego sera
  • 15 dag wędzonej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki krupczatki
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • tłuszcz i bułka tarta do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą
Cukinie myjemy. Jeśli warzywa mają grubą, niezbyt młodą skórkę i są przerośnięte, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode ścieramy w całości na tarce o dużych oczkach. Osalamy, po czym odstawiamy na kwadrans by cukinia puściła sok. Sok odciskamy lub odsączamy na sicie. Obraną cebulę siekamy drobno.. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. .Wszystkie te składniki łaczymy z masą z cukinii. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy do reszty składników.Podobnie olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy starannie. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łaczymy z cukiniową masą. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.