Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekanka z czerstwego chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To jest metoda aby wykorzystać do zera czerstwy chleb. W oryginale jest bardziej kalorycznie, ja postanowiłam trochę ją odchudzić.

Zapiekanka z czerstwego chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z czerstwego chleba

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z czerstwego chleba
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wędlinę kroimy w plasterki i wykładamy na zimną suchą patelnię. Podgrzewamy wolno aby wytopić cały tłuszcz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pora, dusimy aby się zeszkliły. W płaskim naczyniu mieszamy składniki na zalewę. Chleb kroimy lub przycinamy w taki sposób, aby nam pasowało do formy. Każdy kawałek maczamy w zalewie, smarujemy serkiem, układamy na dnie naczynia i posypujemy świeżą bazylią. Na to dajemy smażoną cebulę z porem i kiełbasę oraz plastry pomidora. I tak do końca aż na wierzchu zostanie sam chleb, jego już delikatnie smarujemy serkiem i ozdabiamy według własnego uznania. Pieczemy 40 mi w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
Zapiekanka z czerstwego chleba
Ja użyłam ciemnego pieczywa bo takie miałam, ale może być inne.
Zapiekanka z czerstwego chleba
na suchej patelni wysmażamy kiełbasę aby usunąć z niej zbędny tłuszcz.
Zapiekanka z czerstwego chleba
Pora i cebulę dusimy na łyżce masła aż będą szkliste.
Zapiekanka z czerstwego chleba
W naczyniu układamy na przemian składniki aż do wyczerpania.