dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z dorszem a'la lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Warstwowa zapiekanka z płatów makaronu, ryby, szpinaku z czosnkiem i mozzarelli. Lasagne w innym wydaniu.

Zapiekanka z dorszem a'la lasagne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z dorszem a'la lasagne

 

  • 40 dag fileta z dorsza
  • ok. 10 płatów makaronu lasagne
  • 50 dag liści młodego szpiaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1szklanka śmietanki 30%
  • 15 dag sera mozzarella
  • duży pomidor
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
Rybę pokroiłam w paski, szpinak opłukałam i wysuszyłam. W rondlu rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam szpinak oraz zmiażdżony czosnek, doprawiłam solą i pieprzem, dolałam połowę śmietany i dusiłam 2 minuty. Naczynie żaroodporne wysmarowałam resztą masła, na dnie położyłam płaty makaronu. Następnie ułożyłam warstwę z połowy kawałków ryby, szpinaku i mozzarelli, którą przykryłam plastrami makaronu i kolejną warstwą z ryby, szpinaku i mozzarelli. Na wierzchu ułożyłam makaron i plastry pomidora. Całość doprawiłam solą i pieprzem, posypałam startym serem i zalałam resztą śmietany. Zapiekankę wstawiłam do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na 35 minut. 
Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
szpinak poddusiłam z czosnkiem i smietaną
Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy zapiekanki
Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
wykorzystałam gotowe płaty makaronu lasagne
Zapiekanka z dorszem a'la lasagne
Na wierzchu ułożyłam plastry pomidora i starty żółty ser