Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zapiekanka z dyni z wolowiną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste danie, które znakomicie smakuje na obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka z dyni z wolowiną. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z dyni z wolowiną.

 

  • 50 dag gulaszu wołowego;
  • 50 dag obranej dyni;
  • 2 cebule;
  • 25 dag pomidorów;
  • 5 dag startego sera;
  • 5 dag masła;
  • 3 łyżki oleju;
  • ½ kostki bulion cielęcy;
  • ½ pęczka pietruszki;
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z dyni z wolowiną.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobniejszą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju, obsmażyć mięso. Wlać do mięsa ¾ szklanki wody, dodać ½ kostki bulionu cielęcego i dusić przez 20 min. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebule obrać, drobno pokroić i usmażyć na reszcie oleju. Cebulę położyć na mięsie, posypać solą, pieprzem i drobno posiekaną pietruszką. Obraną ze skórki dynię, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle i przełożyć na mięso, doprawić lekko pieprzem i solą. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na pół i ułożyć na dyni. Całość posypać startym serem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekać ok. 50 min., podawać z pieczywem
Zapiekanka z dyni z wolowiną.
W naczyniu do zapiekania układamy duszoną wołowinę,usmażoną cebulę pietruszkę.
Zapiekanka z dyni z wolowiną.
Następne warstwy to podsmażona dynia i pomidory posypane startym serem.
Zapiekanka z dyni z wolowiną.
Zapiekanka na talerzu prezentuje się bardzo kolorowo i jest pyszna.

Tagi:

sery dynia ser