agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Zapiekanka z fasolą i porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zapiekanka z warzywami na każdą okazje.

Zapiekanka z fasolą i porami

Składniki:

Zapiekanka z fasolą i porami

 

  • 35 dag fasoli
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 dag boczku
  • 50 dag porów
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • 4 łyżki ekstraktu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z fasolą i porami
Fasolkę, która wcześniej była namoczona ugotować w tej samej wodzie. Gotować do miękkości. Połowę wywaru odlać i jeszcze fasolkę gotować i dodać soli. Boczek pokroić w kostkę. Pory dobrze umyć i pokroić w kostkę. Por podsmażyć na boczku. Do naczynia żaroodpornego włożyć łyżeczkę tłuszczu, na to fasolkę wymieszaną z porami i boczkiem, na to kładziemy ekstrakt pomidorowy, ocet, ketchup, musztardę i wlać pozostałą część wywaru. Jeśli trzeba dosolić. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać około godziny w temp. 175 st. C. Podawać z pieczywem.

Tagi:

fasola pory