joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Zapiekanka z grzanek z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Połączenie porów z bekonem i chrupkością pieczywa czyni z tej zwykłej zapiekanki smakowite danie na ciepłą kolację lub jako danie obiadowe podawane z kubeczkiem kwaśnej śmietany.

Zapiekanka z grzanek  z dodatkami

Składniki:

Zapiekanka z grzanek z dodatkami

 

  • 1 krojona w kostkę bułka weka
  • 5 łyżek masła
  • 4 pory
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 marchewki pokrojone w plasterki
  • 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 30 dkg boczku gotowanego
  • 1 kostka bulionu rosołowego
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól pieprz tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z grzanek z dodatkami
Bułkę kroimy w kostkę i przypiekamy na suchej patelni do powstania grzanek,wsypujemy do miski. pory dokładnie myjemy aby wypłukać zanieczyszczenia i piasek.Odkrawamy zielone części, przekrawamy wzdłuż i kroimy na 1 cm kawałki. Masło roztapiamy na patelni dodajemy pory i smażymy ok. 10 min.mieszając.dodajemy marchewkę paprykę, czosnek, pieprz i tymianek,oraz pokrojony w kostkę boczek.Całość patelni mieszamy z grzankami i wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.wlewamy na zapiekankę ciepłe mleko zagotowane z kostką rosołową.Zapiekamy w temp. 180 stopni C ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy parmezanem i czekamy aż się roztopi. Podajemy na ciepło.