Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Zapiekanka z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka może mieć też inne smaki, np. na jarmużu

Zapiekanka z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z jarmużem

 

  • 1/2 kulki mozarelli
  • 5 pieczarek
  • 200 gram makaronu penne
  • 1 pomidor
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 łyżeczki czosneku granulowanego
  • 3 łyżeczki cebulka marynowanej
  • 150 gram mięsa mielone
  • 3 garści jarmużu
  • 2 plasterki serka pleśniowego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z jarmużem
Makaron gotujemy do miękkości i wystudzamy. Następnie połowę układamy płasko w brytfance. Podsmażamy na patelni mięso mielone posypane pieprzem. Gdy jest już rumiane dodajemy jarmuż i utrzymujemy na ogniu jeszcze 5 minut co jakiś czas mieszając. Rozgotowujemy na papkę w rondelku pociętego w kostkę pomidora. Dodajemy do niego przecier oraz koncentrat. Przyprawiamy chrzanem i czosnkiem. Mieszamy aż do uzyskania jednolitego płynu. Smarujemy połową sosu makaron, układamy pocięte w plastry grzyby oraz cebulkę. Na wierzchu delikatnie układamy farsz. Całość przykrywamy drugą połową makarony, który delikatnie smarujemy go sosem. Nakładamy na wszystko pocięte w plastry sery i pieczarki. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 st.
Zapiekanka z jarmużem
Makaron gotujemy i układamy na natłuszczonej formie
Zapiekanka z jarmużem
Smażymy mięso i dodajemy do niego jarmużu
Zapiekanka z jarmużem
Nakładamy farsz i przykrywamy go makaronem
Zapiekanka z jarmużem
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut

Tagi:

mięso makaron