Strona główna Zapiekanka z kapusta

Zapiekanka z kapusta
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Książka kucharska wyd. Printex II

Zapiekanki « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Zapiekanka z kapusta
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Zapiekanka ziemniaczana z kapusta


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z kapusta - SKŁADNIKI:

Zapiekanka z kapusta - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki
obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, odcisnąć z płynu.  Resztę ziemniaków obrać, umyć, ugotować w
osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki
połączyć z gotowanymi, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Kapustę umyć,
usunąć głąb, poszatkować, udusić razem z pokrojoną cebulą w rondlu w małej
ilości wody z dodatkiem masła. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem,
kłaść warstwę masy ziemniaczanej, na to warstwę duszonej kapusty i z wierzchu
ponownie warstwę masy ziemniaczanej. Przygotowaną zapiekankę należy nakłuć
widelcem w kilku miejscach, polać stopionym masłem, zapiekać w gorącym
piekarniku około godziny.


 


 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z kapusta  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Deserowa pizza Eli Grzybiarz drożdżowy Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Zapiekanka makaronowo-kapuściana Zapiekanka z mięsem Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Zapiekanka ziemniaczana Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Pieczeń w chlebie schowana
Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane