msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z karczkiem.

  • 25
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 36

Soczysty, mięciutki i aromatyczny karczek, zamarynowany dzień wcześniej.

Zapiekanka z karczkiem.

Składniki:

Zapiekanka z karczkiem.

 

  • 1 kg karczku b/k
  • 0,5 kg pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • keczup
  • 1 mały majonez
  • sos czosnkowy (ja użyłam własnej roboty)
  • 1 łyżka smalcu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z karczkiem.
Dzień przed pieczeniem - Mięso podzielić na 5-6 kotletów. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę, posolić, opieprzyć i wlać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać. Natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Ew. kilka godzin. Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce. Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko smalcem, na spodzie rozsmarować trochę majonezu. Położyć na nim karczek (jedną warstwę), posypać połową pieczarek, posmarować sosem czosnkowym, a na wierzch cienko rozsmarować keczup. Rozłożyć połowę startego sera. Znów kładziemy karczek, resztę pieczarek, na to trochę sosu czosnkowego i majonezu, potem keczup i starty ser. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekamy 80 minut, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.